TEVÉKENYSÉGÜNK

Terveink

Terveink

Az Alapítvány történetében vannak olyan tervek, projektek is, melyek megmaradtak ötletszinten, vagy több okból kifolyólag nem léptek tovább a tervezés szintjénél, ilyenek voltak az alábbiak:

Szentháromság szobor

A mogyoródi temető rekonstrukciója illetve fejlesztése 2003-ban két vonalon is elindult. Egyrészt az Alapítvány és a Temető Bizottság tervező és adománygyűjtő munkája révén elindult a kálváriához vezető lépcső két oldalán található stációk felújítása, újjáépítése. Minderre azért volt szükség, mert az idő vas foga, a háború, a forradalom megrongálták a stációkat, melynek következményeképpen egy stáció össze is dőlt.

A postásfiú szobra

A postával szembeni térrendezés, parkolóhely-kialakítás gondolata során merült fel egy témában odaillő köztéri szobor elhelyezése, melynek kicsinyített példányát Józsa Lajos szobrászművész készítette el.

Forma-1-es szoborkompozíció

Az elképzelések és az előzetes tervek szerint az M3-as autópályáról kivezető út és a faluból a Hungaroring főbejáratához vezető út kereszteződésében kapna helyet ez a szoborkompozíció a kereszteződés körforgalommá átalakítását követően. A kompozíció közepén egy versenyautó másolata helyezkedne el, melyet minden oldalról kb. 1 m3-es kövek vennének körül. Ezeket a köveket a Forma-1-es versenyeknek otthont adó országok szolgáltatnák a falu számára (minden nemzet a rá jellemző kőtípust küldené), és az adott ország kövén az ottani versenypálya adatai szerepelnének (név, távolsága és iránya a szobortól, stb.). Amikor az ötlet megszületett, akkor beszereztük azokat a geodétaadatokat, melyek az akkori pályák egymástól való távolságát, irányát mutatja, továbbá a szobor makettje is elkészült. Az utak helyzetéből adódóan a téma több hatóságot is érint, illetve a beruházás nagyon költséges lenne, ezért feledésbe merült, azonban a Hungaroring körüli utak fejlesztése kapcsán újra felmerült a megvalósítás lehetősége a Kerektónál.

1956-os emlékmű

Az 50 éves évfordulóra tervezte az Alapítvány a megvalósítást, még egy tank lánctalpját is beszerezte hozzá, de a projekt megmaradt ötletszinten.

Kerekes kutak felújítása

Korábban feltérképezték, hol vannak a községben ilyen kutak, fényképet készítettek róluk, és felhívták a környéken lakók figyelmét a kutak védelmére. A szervezet társadalmi munka keretében képzelte el ezek renoválását és környezetüknek szebbé tételét, a gondolat azonban a lakossági ösztönzés fázisában elhalt.

Református temető: végtisztességadó hely

2009-ben készült el a református temető végtisztességadó helyének építési engedélyes tervdokumentációja, amely azonban anyagi forrás hiányában nem tudott megvalósulni.

Összetartozás emlékmű

A sok vitát kiváltó emlékmű kapcsán merült fel a gondolat egy megemlékezési hely kialakítására. Az Alapítvány elkészíttette a Béke-tér rendezési tervét, azonban az új egészségház építése kapcsán más megvalósítás ért célt: parkolóhelyek kerültek kialakításra…