TEVÉKENYSÉGÜNK

Stációk felújítása

Stációk felújítása

A mogyoródi temető rekonstrukciója illetve fejlesztése 2003-ban két vonalon is elindult. Egyrészt az Alapítvány és a Temető Bizottság tervező és adománygyűjtő munkája révén elindult a kálváriához vezető lépcső két oldalán található stációk felújítása, újjáépítése. Minderre azért volt szükség, mert az idő vas foga, a háború, a forradalom megrongálták a stációkat, melynek következményeképpen egy stáció össze is dőlt.

A munkálatokhoz szükséges anyagi forrást az Alapítvány adománygyűjtés nyomán teremtette elő. Ennek eredményeképpen gyűlt össze a stációként 600 ezer Forint, azaz 13x600 ezer Forint. Az adományozók között helyi vállalkozók és cégek, valamint magánszemélyek, köztük idősek és fiatalok is egyaránt voltak. Az adományozók kiválaszthatták, hogy hányadik stációt szeretnék a pénzükből újjá építtetni, nemes cselekedetüket megőrzendő pedig nevüket egy-egy márványtábla őrzi az adott stáció hátoldalán.

A munkálatok az Alapítvány és a Temető Bizottság vezénylésével zajlottak le, melynek nyomán 2004-ben Mindenszentek ünnepére a stációk elkészültek. Másrészt, 2003-ban elkészült a mogyoródi temetők fejlesztési koncepciója is, amely a temetőfejlesztés és egy új halottasház megvalósításának tervéről, lehetőségéről számol be.

A Kálvária épülete életveszélyessé vált, ezért korábban elbontották, de bizakodva várjuk az újjáépítését. Jelenleg a köveiből összeállított kőhalom, közepén fakereszttel jelzi a helyét. Mogyoród Nagyközség Önkormányzata pályázatot nyert el 2022-ben az újjáépítésére az A Fiúk Építészstúdió tervei alapján.