Hírek

Hírek, események

Összefoglaló 2023. II. félévéről:
- szeptemberben a CYEB-bel való együttműködés keretében a lakosság számára ingyenes LED csereprogramot bonyolítottunk le,
- októberben tartós élelmiszer gyűjtést szerveztünk a Családsegítő Szolgálat javára,
- közreműködőként részt vettünk a jótékonysági sütivásáron,
- október 23-a alkalmából koszorúztunk a katolikus és a református temetőkben található kopjafáknál,
- novemberben Mohos Zsófia nálunk is bemutatta Lélekjelenlét – Két palóc falu c. könyvét,
- elkészítettük a Főtér adventi koszorúját,
- adventi piacot szerveztünk,
- 30 család 65 gyermekének Mikulás csomagokat juttattunk el,
- Az én karácsonyom címmel rajzversenyt hirdettünk,
- a Mindenki karácsonyán finom falatokkal és forró italokkal vártuk az érdeklődőket,
- köszöntöttük a falu legidősebbjeit és az év elsőszülöttjeit,
- az Arcanum pályázata keretében digitalizálásra kerültek az általunk archivált, a településen valaha megjelent mogyoródi újságok, melyek az arcanum.hu felületén váltak hozzáférhetővé.

Mohos Zsófia Lélekjelenlét – Két palóc falu c. újonnan megjelent könyvének bemutatója
Zsófi kötődése Mogyoródhoz – a személyes barátságokon túl – régebbi keletű, hiszen több projektben dolgoztunk már együtt. Ebből adódóan egyértelmű volt, hogy új könyvét a mogyoródiak számára is szeretnénk bemutatni.

Zsófi 17 évesen kezdett fotózni. Nagymamája a Nógrád megyei Kisecseten élt, így akarva-akaratlanul erős kötődése alakult ki az ott élő emberek, hagyományok, a palóc világ felé. Fényképezőgépével régi szokásokat, mesterségeket, idős embereket – ahogyan ő fogalmaz: Pista bácsikat és Bözsi néniket – örökít meg. A múlt feltárása, az értékek megőrzése generációkon átívelő tradíció a családjában, hiszen édesanyja régész, nagymamája restaurátor. Ő maga a dokumentarista fotózásban találta meg az értékmentés lehetőségét.

Közösségi oldalait, melyeket több ezer ember követ, Görbeország néven fémjelzi. A nevet Mikszáth Kálmántól kölcsönözte, ő nevezte így műveiben Palócföldet. Zsófi egyúttal újra is értelmezte az elnevezést, hiszen munkásságában nemcsak a palóc vidék jelenik meg. Így vált Görbeország mindazon településeket összefogó fogalommá, ahol életvitelszerűen jelen van még a népviselet, a hagyományőrzés, a mezőgazdasági munka a földeken.

Zsófi 2020-ban elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíját, amelyben vállalta, hogy három éven át két palóc település, a nógrádi Rimóc és a vajdasági Kupuszina életét követi nyomon fényképezőgépével. Nem volt könnyű dolga, hiszen a vírushelyzet sok esetben korlátozta őt, főként a Vajdaságba utazás tekintetében. Idővel azonban egyre több kapcsolata alakult ki a településeken, az emberek bizalmukba fogadták, ma pedig már családtagként tekintenek rá.

A Lélekjelenlét c. könyve ennek a három évnek egyfajta lezárása. A fotókat nagyságrendileg tízezer fényképből válogatta hozzá, szövege saját írás. A könyv tematikája a négy évszak váltakozását, az élet körforgását sugallja.

Zsófi maga is aktív a régi ruhadarabok viselésében. Kedvence természetesen a palóc viselet, melyből több rendet is őriz otthon a szekrényében.

2023 márciusában elnyerte a Highlights of Hungary közönségdíjának I. helyét. Maga a program egy nonprofit kezdeményezés, amely a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén évente díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket.

Zsófi jövőbeni célja, hogy a rimóci és kupuszinai kapcsolatokat fenntartsa és továbbra is részt vegyen a települések életében. Mi pedig folytathatjuk utazásainkat Görbeországban újabb települések életképein és történetein keresztül, amelyeket megoszt majd velünk.

A beszélgetésünk végére egy mogyoródi vonatkozású témát hagytam. Még júliusban volt egy közös projektünk Zsófival, egykori mogyoródi menyasszonyt fotóztunk, melynek fotóit a Nemzeti Múzeumban megrendezendő Magyar menyasszony c. kiállításon láthatják 2023. december 13-tól az érdeklődők.

A napokban egy rádióműsorban a riportalany úgy nyilatkozott, hogy minél idősebbek vagyunk, a munkánkban annál fontosabb szempont lesz, hogy amit csinálunk, az boldoggá tesz-e minket. Hallgatva tegnap Zsófit, mindenkinek azt kívánom, hogy ilyen példaértékű elhivatottsággal és szenvedéllyel tudjon egy jó célért, másokért tevékenykedni, és legyetek boldogok!

(Trabalka Szilvi)

INGYENES lakossági LED-csereprogram - Községünkért Mogyoródért Alapítvány és a CYEB jóvoltából
Éljen a lehetőséggel, jusson ingyen izzókhoz, csökkentse a villanyszámláját és tegyen azért, hogy kevésbé terhelje a környezetet! A LED fényforrások használata jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában, és akár 10 éves élettartamának köszönhetően használója sokkal kevesebb hulladékot termel, mint az, aki hagyományos izzóval világít. Egy átlagos magyar háztartásban 20 db izzó található, mely a teljes villanyköltség közel 1/3-át jelenti. Weboldalunkon - https://ledcsere.hu/ - található kalkulátorunk segítségével néhány kattintással kiszámolható, éves szinten milyen megtakarítást eredményez, ha korszerű izzókkal világítunk otthonunkban.

Hogyan lehet csatlakozni a programhoz?
A ledcsere.hu oldalon a „Jelentkezés”-re kattintva néhány perc alatt regisztrálhat bárki, akinek a nevén van villanyszámla. Néhány adat kitöltését, illetve dokumentum feltöltését követően a rendszer az éves áramfogyasztás, valamint az otthonában található izzók száma és használati ideje alapján kiszámolja, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult.

FONTOS! A regisztráció utolsó oldalán átvételi helyként Mogyoródot jelölje be!

A jelentkezéseket a CYEB munkatársai ellenőrzik, így ez igénybe vehet néhány munkanapot. Az átvétel időpontjával kapcsolatban pedig a regisztrációt követő hetekben kapnak e-mailt a jelentkezők. A regisztráció akkor válik véglegessé, ha a jelentkezést visszaigazoló e-mailben található linkkel jelentkezési szándékát megerősíti.

A programba 2023. szeptember 30-ig lehet regisztrálni.
www.ledcsere.hu

2023. I. félévében az alábbi nagyobb projekteket bonyolítottuk le:
- irodalmi estet szerveztünk Bezerédi Zoltán színművész közreműködésével
- a Petőfi Irodalmi Múzeummal kötött megállapodásunknak megfelelően február 18-án Mogyoródon állomásozott a Petőfi-busz
- áprilisban ismét mogyoródi szervezőként vettünk részt a TeSzedd hulladékgyűjtési akcióban
- saját májusfát díszítettünk a Főtéren
- június közepén rendbe tettük a katolikus temetőben található Hősök ligetét, valamint a református temető alfa-omega emlékhelyét, ez utóbbit virágosítottuk is
- június 26-ai keltezéssel a Budapest Környéki Törvényszék bejegyezte az új kuratóriumot, valamint elrendelte a közhasznúság bejegyzését is. Elnök: Varga Nándor, kuratóriumi tagok: Kamarás Viktória, Paulovics Ágnes, dr. Varga A. Tamás és Trabalka Szilvia

Beszámoló a Csoóri Sándor Alap támogatásával kapcsolatban

A tavalyi évben Alapítványunk 300.000.- Ft összegű támogatást nyert a Jakab Mihály Népdalkör számára a Csoóri Sándor Program keretében, melynek eredményeként CSSP-NEPZENE-2022-0099 számon kötött szerződést a támogatóval.

A Jakab Mihály Népdalkör 2021-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Viseleteiket sokan még szüleiktől, nagyszüleiktől örökölték, az idő múlásával azokat alakították át. Alapvetően mindenkinek egy garnitúra ruhája volt a fellépésekhez.

A Népdalkör tagjaihoz az elmúlt 2 évben többen csatlakoztak, akiknek célja, hogy elsajátítsák azt a tudást, amely a régi tagok birtokában van már évtizedek óta.

Az új tagok csatlakozása volt az apropója annak a gondolatnak, hogy a Népdalkör tagok ruhatárát frissíteni, kiegészíteni kellene, valamint az anyagi lehetőségekhez mérten egy garnitúra új ruha varratása volt a cél. Tavalyi évben egy másik pályázat keretében új karakter cipőket tudtak készíttetni, így a jelen pályázat keretében a felhasználható forrásból főként anyagbeszerzés történt, illetve kisebb kiegészítők kerültek megvásárlásra. A ruhák varratását önerőből finanszírozták, illetve maguk készítették el.

Mogyoród szerencsés a tekintetben is, hogy él egy viseletkészítő hölgy közöttünk, aki Népdalkörnek, hagyományőrzőknek, néptáncosoknak számtalan viseletet készített már. Róla a Mogyoródi népviselet c. kiadványban is olvashattunk már.

A jelen pályázaton elnyert támogatás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Népdalkör tagjainak ruhatára megújuljon, egységes legyen, és hogy az új tagoknak is legyen viselete a fellépésekre. Évtizedes nagyságrendben nem volt arra példa, hogy új ruhája legyen az uraknak, asszonyoknak a Jakab Mihály Népdalkör keretein belül.

A pályázat 2023. június 30-án lezárult, a beszámoló benyújtásra került.

Köszönjük a Csoóri Sándor Alap támogatását!

- Az elmúlt éveknek megfelelően részt vettünk a Mindenki karácsonyán, ahol forralt borral, meleg teával, forró csokival, sült hurkával és kolbásszal vártuk az érdeklődőket.
- A Mindenki karácsonyán köszöntöttük a 2022. év legidősebb lakosát, Koncz Marika nénit, valamint az év első szülöttjét, Czindrity Imolát.
- Közreműködőként részt vettünk a Klastrom Advent programsorozatban.
- Szeptember 9-én elbúcsúztunk Pannitól, aki tragikus hirtelenséggel hagyta itt a kis csapatunkat, hatalmas űrt hagyva maga után…
- Szeptemberre elkészült az Alapítvány új weboldala, melyhez Mogyoród Nagyközség Önkormányzata bruttó 100.000.- Ft összegű támogatást biztosított pályázat útján.

Az augusztus 22-24 között a Faluházban a Poldy Műhely által megrendezésre került kézműves tábort 70.000.-Ft-tal támogatta az Alapítvány, mely összegből alapanyagok kerültek beszerzésre, valamint az összeg fedezte a gyermekek napi kétszeri étkeztetését.

Május végén a Mogyoród Turisztikai Kft-vel aláírt háromoldalú megállapodás keretében Alapítványunk és Kapitány Attila egy 8,5millió Forint értékű Szent László-gyűjteményt adott kölcsön 5 évre a főtéri Szent László Emlékhely és Látogatóközpontba. Ugyanitt megtekinthető a Szent László vándorkiállítás anyaga is, melyet a 2018. évi saját kiállításunkat követően adtunk át a Kft részére. Örömmel tölt el bennünket, hogy a gyűjteményünket a nagyközönség számára is újra megmutathatjuk.

Május végén Alapítványunk lecserélte az elhasználódott babazászlókat az Egészségháznál. Lobogjanak minden újszülött tiszteletére!

Május első hétvégéjére a TeSzedd mozgalom keretében szemétszedést hirdettünk. Megtisztítottuk a patakot (Főtértől a fogorvosi rendelőig), a sportpálya környékét, a Kerektótól a Fóti útig haladó útszakaszokat, a Nagyhomoki-Berektető-Borvirág utcákat, a Somlyót, a HÉV állomást, az iskola és a Klastromdomb környékét, a Gödöllő út felső szakaszát, Szentjakabot, Tölgyest és Kukukkhegyet... Összesen kb. 200 zsák hulladékot szedtünk össze. Köszönet jár minden önkéntesnek: egyénileg minden résztvevőnek, valamint az Élhetőbb Kukukkhegyért Egyesületnek, Jakab Lakópark Egyesületnek, Mogyoród KSK-nak, Ifjúsági Testületnek, az általános iskola csapatának és nem utolsó sorban a Községünkért, Mogyoródért Alapítványnak.

Május 2-án Kamarás Lajos, Alapítványunk alapító tagja, mozgatórugója, patrónája, egy jó barát örökre lehunyta szemét. Hálásak vagyunk azért a szellemiségért, amelyet közénk hozott és nekünk útravalóul átadott.

Ez évben is felhívtuk a figyelmet az adó 1% felajánlásának fontosságára, melyet Alapítványunk is minden évben köszönettel fogad. A befolyt összeg nagyságáról még nincs tudomásunk, de a későbbiekben tájékoztatást adunk róla.

Március 18-29 között a víz világnapja alkalmából hideg-meleg vizes ballonos vízadagoló gépet biztosítottunk a Szent László Általános Iskola számára.

Alapítványunk is támogatta márciusban a mogyoródi adománygyűjtő kezdeményezést, és közel 200 kg élelmiszert és némi tisztítószert vásárolt mintegy 100.000.- Ft értékben az országunkba folyamatosan érkező menekültek számára, melyet egy fiatal anyuka több doboz babaholmival egészített ki. A felajánlás a települési gyűjtés részeként jutott el Szatmárcsekére.

100 évvel ezelőtt január 22-én Mogyoródon megszületett Varga Magda, aki később operaénekesnőként vált ismertté, és a Kossuth-díjas színész, Cserhalmi György édesanyja volt. A jeles dátum alkalmából elhelyeztük a megemlékezés virágait a család sírhelyén a mogyoródi evangélikus temetőben.