TEVÉKENYSÉGÜNK

Szent László Kilátó

Szent László Kilátó-Kápolna

Az Alapítvány fontos feladatának tekintette a Somlyó-hegyi kilátótorony újjáépítésének megtervezését és kivitelezését annak a faszerkezetű kilátónak a helyén, amelynek emlékét már csak megsárgult fotók őrizték, mivel évtizedekkel ezelőtt leégett. A hosszú évek előkészületei és a számos tervrajz készítése után a Mogyoródi Nőegylet és az Alapítvány összefogó és tettre ösztönző ereje nyomán 2001-re elkészült a Szent László tiszteletére felszentelt kilátótorony Makovecz Imre tervei alapján, melyben egy kis kápolna is helyet kapott. A szükséges anyagi forrásokat a Mogyoródi Nőegylet, az Önkormányzat, az Alapítvány és a lakosság közösen teremtette elő. Egy minden elismerést megérdemlő gondolat volt a Nőegylet részéről, hogy kapcsolatot teremtett Makovecz Imre építőművésszel, és így egy minden más elképzeléstől különb megoldás született.

Az építkezés nagy összefogással zajlott, az emberek örömmel jártak fel a dombra, hogy társadalmi munka keretében a kilátó építésében segédkezzenek, aminek hatalmas közösségformáló ereje volt.

A kápolnában Sebestyén Zoltán helyi fafaragó Szent László szobrát helyezték el, a kilátó tetejére pedig kereszt került. Ezek együtt segítették a hely kultikussá válását.

A Kilátó kedvelt kirándulóhellyé és turista-célponttá is vált a sétálni, kirándulni, túrázni vágyók számára. Az évek során gondozás hiányában jelentősen leromlott az épület állapota, és sajnos a vandalizmus sem kímélte meg.

A Kilátó teljeskörű rekonstrukciója a VEKOP-projekt keretében valósulhatott meg a Mogyoród Turisztikai Kft és Mogyoród Nagyközség Önkormányzata közreműködésével, és vált ismét látogathatóvá a projektben kialakított tanösvény egyik állomásaként. Üzemeltetése a Mogyoród Turisztikai Kft. feladata (info@mogyorodturizmus.hu).