TEVÉKENYSÉGÜNK

Kis Kálvin tér kialakítása

Kis Kálvin tér kialakítása

A református egyházközséget az évtizedek alatt folyamatosan támogatta az Alapítvány. Számos eseménynél is jelen voltunk nemcsak anyagiakban, hanem gondolatébresztőként és a megvalósításban is, ezek közül hármat emelnénk ki:

2008-ban támogattuk és megvalósítottuk a templomtorony átalakítását, megemelését, majd félmillió Forinttal támogattuk a közösségi konyha felújítását, valamint berendeztük az irodát.

2018 Pünkösd hétfőjén színvonalas ünnepség keretében átadásra került a "kis Kálvin tér" a református templomkertben. Itt helyezték el a "Reformáció 500." programban általunk örökbefogadott, 21/95. számú követ is, mely a budapesti Kálvin téri évfordulós kövek egyikének hiteles másolata. A téravatón Kapitány Attila, a KM Alapítvány alapítója mondott ünnepi beszédet:

„Az ember életében vannak hétköznapok és vannak olyan kiemelt napok, melyen a dolgunkat félretéve örömünket, épülésünket lélekben és dolgainkban, köszönjük meg. A mai nap kettős ünnep számunkra:

- egyrészt Pünkösd ünnepét, a Szentlélek kiáradását, a kegyelet megadását ünnepeljük. A Húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn a hívők ezért találkoznak. Kérjük, hívjuk és akarjuk a Szentlélek közelségét, hogy áldott pünkösdi ünnepünk legyen, melynek ajándéka hétköznapjainkat is áldani fogja. Nekünk, imádkozó gyülekezetként, alkalmanként együtt, és naponta egyenként zörgetnünk kell fohászainkkal Urunk mennyei ajtaján. Ez minden, Istent tisztelő nemzet jussa, minden Krisztust követő felekezet értéke, és minden Szentlélekkel élő közösség értelme.

- Ma azonban a mi gyülekezetünk számára többet is adott az Úr, mert a folyamatosan épülő Isten házat tovább tudtuk bővíteni, szépíteni. Emlékezzünk arra, hogy a padok elhelyezésénél már kifejeztük ezt az óhajunkat. „Tegyük beljebb” – mondtuk, mert előre láttuk ezt a napot, ami most eljött.

Egyszerre tudtuk kibővíteni régen vágyott terünket, és elhelyezni a Reformáció 500. évfordulója kapcsán kibocsátott budapesti kősorozat egy elemének örökbe fogadott, hiteles másolatát. A 95 db kőből a 21-es kiválasztásakor nem a nyerőszám vezérelt, hanem a kőbe vésett szellem tartalma. Nagyon sokszor egyetlen szóval, egyetlen mondattal mély tartalmat tudunk kifejezni.” (részlet)

A program központi FB oldala: