kma logo

Forma-1-es szoborkompozíció

Mogyoród nevét a Hungaroring tette világszerte ismertté, hiszen a pálya fontos állomása a Forma-1 száguldó cirkuszának. A Forma-1-es verseny minden évben fontos esemény a falu életében. Az élet felpezsdül, külföldiek ezrei látogatnak el hozzánk, akik egy része erre a néhány napra a falu kiadó szobáit illetve kempingjeit veszi igénybe szállás gyanánt. Az Alapítvány Forma-1-es szoborkompozíció létrehozására irányuló ötlete tehát megalapozott. Hol máshol emelhetnénk ilyen szobrot, ha nem a versenynek otthont adó mogyoródi pálya közelében?

Az elképzelések és az előzetes tervek szerint az M3-as autópályáról kivezető út és a faluból a Hungaroring főbejáratához vezető út kereszteződésében kapna helyet ez a szoborkompozíció a kereszteződés körforgalommá átalakítását követően. A kompozíció közepén egy versenyautó másolata helyezkedne el, melyet minden oldalról kb. 1 m3-es kövek vennének körül. Ezeket a köveket a Forma-1-es versenyeknek otthont adó országok szolgáltatnák a falu számára (minden nemzet a rá jellemző kőtípust küldené), és az adott ország kövén az ottani versenypálya adatai szerepelnének (név, távolsága és iránya a szobortól, stb.). A geodéta-adattáblázat, mely a pályák egymástól való távolságát, irányát tartalmazza, már az Alapítvány rendelkezésére áll.

Továbbá a szobor makettje is elkészült, a megvalósításhoz azonban még rengeteg idő, munka és természetesen pénz is szükséges. Mivel a szóban forgó kereszteződés a mogyoródi iparterület része, ezért a tervek megvalósítása történhet az iparterület-rendezés keretén belül is, de ha lehetőség nyílik rá, akkor pályázati pénzből is. Pillanatnyilag a tervek nem többek elképzeléseknél, melyekből egy-egy mozzanatot – pl. a szobor tervét – részletesebben is kidolgozták már.