kma logo

Mogyoród Nagyközség

Mogyoród község Budapesttől 18 km-re fekszik, közigazgatási területe 3446 ha, lakossága kb. 6200 fő. Földrajzi elhelyezkedése szempontjából a Gödöllői-dombság mély völgyeinek egyikében fekszik. A község legmagasabb pontja a Somlyó-hegyről nyílik (310 m). A községet keresztül szeli a Mogyoród-patak, határában a Sződrákos- és a Szilas-patak folyik, állóvizei pedig a Pusztaszentjakabi-tó valamint a Kerek-tó.

A helyi népi hagyományok őrzését szolgálja a Templom utcában álló faluház, a 32 éve működő Arany Páva-díjas Jakab Mihály Népdalkör, a Karikás és a Kékpántlika néptánccsoportok, valamint a Szent László Hét elnevezésű falunapok is. A falu látványosságai közé tartozik a római katolikus templom, amely 1745-49 között épült, és főoltárán Bebó Károly Szent Mihály faszobra áll. Figyelemre méltó a Migazzi Károly váci püspök által 1770-ben építtetett emeletes barokk plébánia, valamint a temetődomb tetején álló, szintén az 1770-es években épült barokk kálvária.

A falu szépségei közé tartozik a Somlyó-hegy tetején álló Makovecz Imre által tervezett Milleneumi Szt. László Kilátó-kápolna, valamint Józsa Lajos Szent László szobra is. A település nevét a Hungaroring tette ismertté, mely évről évre a Forma-1 száguldó cirkuszának és számos más motorsport-rendezvénynek ad otthont. Újabban pedig az Aquaréna Víziparkra is asszociálhatunk Mogyoród nevének hallatán. Továbbá itt található Magyarország első fedett gokartpályája, a Hungarokart Center is. A lakosság száma évi 5-8%-kal nő, hiszen a település fekvése, természeti adottsága az ide látogatók számára igen vonzó. Előnyt jelent könnyű megközelíthetősége, fennmaradt építészeti struktúrája, boros pincéi, és az, hogy kialakulóban van a szabadidő eltöltéséhez szükséges szolgáltatások sora.