kma logo

Szent László-tér és –szobor

Szent László személye fontos szerepet játszik a falu életében. Az 1074. évi mogyoródi csata kapcsán nemcsak tisztelet övezi őt, hanem egyúttal a település alapítójának is tekintik a Szent Királyt.

Több szempont is vezérelte a Községünkért Mogyoródért Alapítványt, amikor a Szent László-tér kialakítását és a szobor elhelyezését elhatározta. Egyrészt Mogyoród köztéri parkjairól általában elmondható, hogy elhanyagoltak, jobb esetben a környék patriótái elvállalták a terek és a növények gondozását. A falura évente egyszer Forma-1-rajongók százezrei, talán milliói figyelnek oda, akár a televízió képernyőjén keresztül, akár személyes versenylátogatással, éppen ezért szükséges a közterületek méltóbbá tétele. Ezen előzmények után következett a realizálás, azaz a tervezés, az engedélyeztetés, valamint az anyagi források előteremtése. A helyi önkormányzat, az állam, a Községünkért Mogyoródért Alapítvány és a község adakozó polgárainak segítsége, támogatása nyomán 2001-ben létrejött a Szent László-tér a Gödöllői út – Petőfi Sándor út sarkán, melynek közepére a Józsa Lajos szobrászművész által készített Szent László bronzszobor került. Továbbá a téren helyet kapott három zászlótartórúd is, melyekre Magyarország és Mogyoród, majd a csatlakozást követően az Európai Unió lobogóit vonták fel.

A szobor avatására 2001. szeptember 15-én került sor, ahol ünnepi beszédet mondott és a szobrot leleplezte az akkori államtitkár, Dr. Várhegyi Attila.