kma logo

Genealógia Mogyoród lakosságáról

Az Alapítvány jellemzéséből, tevékenységi köréből kitűnt már, hogy nem csak falufejlesztésre szán időt, pénzt, támogatást, hanem pártolja az arra érdemes kulturális, hagyományőrző megmozdulásokat is.

Erre szép példa a 2006 karácsonyára megjelentetett Mogyoród lakosságának genealógiája c. munka, mely Györe Zoltán évekig tartó kutatómunkájának eredménye. A szerző településről településre jár, hogy feltérképezze a rokoni kapcsolatokat évszázadokra visszamenőleg, így jutott el Mogyoródra is, ahol szeretettel fogadták és a falu támogatását kifejezve a Községünkért Mogyoródért Alapítvány finanszírozta a kötet megjelenéséhez szükséges nyomdaköltségeket.

A könyv tartalmazza Mogyoród és Szentjakab-puszta református, római katolikus, evangélikus és zsidó lakossága anyakönyvi adatainak feldolgozását 1895. október 1-ig, azaz az állami anyakönyvvezetés kezdetéig. A kiadvány megjelentetésének célja az volt, hogy azokról készüljön genealógiai feljegyzés, akikről sohasem emlékezett meg a történelem, akikről nem készültek díszes családfák. Földművelő és iparos generációk sokaságáról szól ez a könyv, akiknek köszönhetően élt és él az ország. A Községünkért Mogyoródért Alapítványnak köszönhetően a falu lakossága hozzájuthatott e kultúrtörténeti jelentőségű adatokhoz és a könyv segítségével mindenki megrajzolhatja őseinek családfáját 1719-ig visszamenően.

A könyv az Alapítvány irodájában igény szerint megvásárolható, 2000 Ft/darab áron.