Genealógia Mogyoród lakosságáról

Az Alapítvány jellemzéséből, tevékenységi köréből kitűnt már, hogy nem csak falufejlesztésre szán időt, pénzt, támogatást, hanem pártolja az arra érdemes kulturális, hagyományőrző megmozdulásokat is.

Erre szép példa a 2006 karácsonyára megjelentetett Mogyoród lakosságának genealógiája c. munka, mely Györe Zoltán évekig tartó kutatómunkájának eredménye. A szerző településről településre jár, hogy feltérképezze a rokoni kapcsolatokat évszázadokra visszamenőleg, így jutott el Mogyoródra is, ahol szeretettel fogadták és a falu támogatását kifejezve a Községünkért Mogyoródért Alapítvány finanszírozta a kötet megjelenéséhez szükséges nyomdaköltségeket.

A könyv tartalmazza Mogyoród és Szentjakab-puszta református, római katolikus, evangélikus és zsidó lakossága anyakönyvi adatainak feldolgozását 1895. október 1-ig, azaz az állami anyakönyvvezetés kezdetéig. A kiadvány megjelentetésének célja az volt, hogy azokról készüljön genealógiai feljegyzés, akikről sohasem emlékezett meg a történelem, akikről nem készültek díszes családfák. Földművelő és iparos generációk sokaságáról szól ez a könyv, akiknek köszönhetően élt és él az ország. A Községünkért Mogyoródért Alapítványnak köszönhetően a falu lakossága hozzájuthatott e kultúrtörténeti jelentőségű adatokhoz és a könyv segítségével mindenki megrajzolhatja őseinek családfáját 1719-ig visszamenően.

A könyv az Alapítvány irodájában igény szerint megvásárolható, 2000 Ft/darab áron.