kma logo

Katolikus temető

A mogyoródi temetőt nemcsak a mogyoródiak ismerik, hanem látásból mindenki, aki az M3-as autópályán közlekedni szokott.

Ezzel tulajdonképpen meg is határoztam a problémák forrását: az autópályával járó zajt, amely a temető nyugalmát zavarja. Emellett gondot okoz még a temetőt egy másik irányból határoló, az autópálya hídja alatt futó út is, mely közvetlenül a ravatalozó épülete mellett halad el.

A mogyoródi temető rekonstrukciója illetve fejlesztése 2003-ban két vonalon is elindult. Egyrészt az Alapítvány és a Temető Bizottság tervező és adománygyűjtő munkája révén elindult a kálváriához vezető lépcső két oldalán található stációk felújítása, újjáépítése. Minderre azért volt szükség, mert az idő vas foga, a háború, a forradalmak megrongálták a stációkat, melynek következményeképpen egy stáció össze is dőlt.

A munkálatokhoz szükséges anyagi forrást az Alapítvány adománygyűjtés nyomán teremtette elő. Ennek eredményeképpen gyűlt össze a stációként kb. 400 ezer forint, azaz 13x400 ezer forint. Az adományozók között helyi vállalkozók és cégek, valamint magánszemélyek, köztük idősek és fiatalok is egyaránt voltak. Az adományozók kiválaszthatták, hogy hányadik stációt szeretnék a pénzükből újjáépíttetni, nemes cselekedetüket megőrzendő pedig nevüket egy-egy márványtábla őrzi az adott stáció hátoldalán.

A munkálatok az Alapítvány és a Temető Bizottság vezénylésével zajlottak le, melynek nyomán 2004-ben Mindenszentek ünnepére a stációk elkészültek. Másrészt, 2003-ban elkészült a mogyoródi temetők fejlsztési koncepciója is, amely a temetőfejlesztés és egy új halottasház megvalósításának tervéről, lehetőségéről számol be.