kma logo

Genealógia Mogyoród lakosságáról

Az Alapítvány jellemzéséből, tevékenységi köréből kitűnt már, hogy nem csak falufejlesztésre szán időt, pénzt, támogatást, hanem pártolja az arra érdemes kulturális, hagyományőrző megmozdulásokat is.

Aki a virágot szereti...

Mogyoród szépsége minden falubeli érdeke. Nem mindegy, milyen környezetben élnek, élünk, mit mondanak az ide érkező ismerősök, vendégek, illetve hogyan vélekednek a turisták.

Zászlórúd-akció

A 2006-os év végén új ötlettel állt elő az Alapítvány: kapjon térítésmentesen zászlótartó-rudat minden évben 5 falubeli lakos, akik ezzel vállalják, hogy ingatlanukon jól látható helyen felállítják azt és március 15-től október 30-ig folyamatosan felvonva tartják magyar zászlójukat.

A Pipa Csárda előtti tér: Mogyoród főtere

Hasonló nagyságú és költségvetésű (közterület-) fejlesztésre irányuló munka még nem folyt Mogyoródon, mint a Pipa Csárda előtti terület és környékének rendezése a Dózsa György út – Fóti út – Gödöllői út találkozásánál.

Szent László Kilátó-Kápolna

Az Alapítvány megalakulását követően fontos feladatának tekintette a Somlyó-hegyi kilátótorony újjáépítésének megtervezését és kivitelezését annak a faszerkezetű kilátónak a helyén, amelynek emlékét már csak megsárgult fotók őrizték, mivel évtizedekkel ezelőtt leégett.

Szent László-tér és –szobor

Szent László személye fontos szerepet játszik a falu életében. Az 1074. évi mogyoródi csata kapcsán nemcsak tisztelet övezi őt, hanem egyúttal a település alapítójának is tekintik a Szent Királyt.